Arbeta utomlands inom vården

Vi har alla drömt om att någon gång arbeta utomlands men hur ska man egentligen gå tillväga för att förverkliga sina planer? Följ med när vi tar en närmare titt på allt som du behöver veta om att flytta och arbeta utomlands. Hur ska du exempelvis göra med pass, arbetstillstånd och hur fungerar det med skatt när du befinner dig på resande fot eller permanent har flyttat till ett nytt land? Frågorna är många men det finns även massor av information tillgängligt för dig som vill ta det första steget och börja jobba i ett annat land.

Arbeta utomlands inom vården är givande

Arbeta utomlands kan bli en nyttig erfarenhet

Att arbeta utomlands kan bli en nyttig erfarenhet som öppnar upp flera dörrar i din karriär. Kom ihåg att du inte heller behöver flytta utomlands permanent, det går lika bra att ta ett säsongsjobb eller ta del av ett så kallat Working Holiday-visa till Australien. Om du till exempel har fått upp ögonen för Australien kan du ansöka om ett 12-månaders turistvisum som ger dig rätt att arbeta i landet. Visumet är främst tänkt för unga och varje år beviljas ca 4000 stycken så kallade WH-visum.

Vad kan man då ägna sig åt för yrken utomlands? De flesta unga som vill arbeta utomlands kanske saknar relevant arbetslivserfarenhet men det är inte nödvändigtvis något som behöver hindra dig när du söker jobb utomlands. Om du ska arbeta inom vården är det dock viktigt att du är öppen med dina erfarenheter och den utbildning som du har gått i Sverige. Var öppen för att arbeta på volontärbasis men se till att du har all information innan du köper din flygbiljett.

Sjuksköterska eller barnmorska?

Om du vill arbeta utomlands är det bra om du har en bakgrund inom vården. Kom ihåg att det kan ta tid att få alla papper och dylikt färdigt, så var ute i god tid om du har datum och liknande att förhålla dig till. Se även till att kolla upp om du efter jobbet, även om det är på volontärbasis, kommer få ett intyg, betyg eller referens att använda dig av. Det kan också vara att gå med i fackförbund för landet.

Att arbeta utomlands kan vara lite knepigt men det hjälper om du steg för steg börjar bocka av saker som du kommer behöva fixa eller skaffa innan du reser iväg. Kolla exempelvis upp vad som gäller för din försäkring och vilka skatteregler som gäller för dig. Om du inte finner relevant information är det bäst att du personligen tar kontakt med ditt försäkringsbolag och skatteverket för att få klara besked. Var inte rädd för att fråga din arbetsgivare om ytterligare information.

Mer tips innan flytten

Att arbeta utomlands kan vara ett stort steg för många så se till att du är väl förberedd för att slippa otrevliga överraskningar. Det gäller även din vardag som arbetare. Ta inte för givet att saker fungerar likadant i ditt nya land som i Sverige. De flesta länder har andra referensramar när det kommer till antal arbetade timmar per vecka, ersättning vid sjukdom och semester. Se även till att de har specificerat dina arbetsuppgifter så att du vet vad du kan förvänta dig.